نحوه پرداخت تسهیلات مرابحه
پس از ارائه پیش فاکتور توسط متقاضی تسهیلات (متقاضی خرید کالا) به بانک، با توجه به قیمت کالا یا خدمات، بانک نسبت به انعقاد قرارداد با مشتری اقدام نموده، خرید کالای موضوع پیشفاکتور به نام بانک انجام میشود و همزمان مبلغ پیشدریافت درصورت لزوم (حداقل 20%) از مشتری اخذ میگردد.
مبنای محاسبه میزان تسهیلات قابل پرداخت، قیمت یا مبلغی است که تولیدکننده کالا (فروشنده یا فروشندگان) در برگ فروش یا پیشفاکتور یا قرارداد خرید، درج نموده است. بدیهی است سود فروش در مبلغ تسهیلات لحاظ میگردد.
اگر کالا از نوعی باشد که براساس قوانین یا مقررات ، تنظیم سند رسمی در دفترخانه اسناد رسمی یا تنظیم سند در مراجع یا نهادهای ذیصلاح در مورد آنها ضرورت داشته باشد نظیر معاملات اموال غیرمنقول، بانک مبادرت به خرید و واگذاری رسمی کالا به مشتری مینماید لکن اگر انتقال مال مستلزم شرایط فوق نباشد، انعقاد قرارداد و انتقال مالکیت در بانک از طریق قراردادهای داخلی تسهیلاتی انجام میگردد.
توضیح 1: با توجه به اینکه در اعطای تسهیلات مرابحه، مبلغی به عنوان پیشدریافت (حداقل 20% قیمت تمام شده کالا یا خدمت) از مشتری اخذ میگردد، لذا مبلغ چک صادره در وجه فروشنده به میزان قیمت کالا (بدون احتساب سود فروش) بهعلاوه مابقی قیمت کالا یا خدمت که توسط مشتری (خریدار کالا یا خدمت) پرداخت میگردد خواهد بود.
توضیح 2: طول مدت تنفس در مرابحه نسیه دفعی جهت بازپرداخت مبلغ تسهیلات به اضافه سود دوران مرابحه بستگی به نوع کالا یا خدمات، توافق طرفین قرارداد، شرایط معامله و... دارد.
توضیح 3: پرداخت تسهیلات با صدور چک تسهیلات به حساب فروشنده واریز خواهد شد. مبلغ تسهیلات ترجیحاً به حساب فروشنده در بانک مسکن واریز گردد و درصورت عدم وجود حساب و یا افتتاح حساب توسط وی در بانک، مبلغ تسهیلات به حساب فروشنده در سایر بانکها کارسازی شود.
بیمه: دریافت بیمه (در مواردی که موضوع تسهیلات و یا وثیقه دریافتی، مال غیرمنقول می باشد)
- توضیح1: در انواع تسهیلات مرابحه، حق بیمه سال اول از مقطع تنظیم قرارداد داخلی تا پایان سال به صورت ماهشمار محاسبه و برای سالهای بعد، حق بیمه ابتدای هر سال و برای یک سال کامل محاسبه و به مانده بدهی اضافه میگردد. در مرابحه نسیه تدریجی (اقساطی) حق بیمه به همراه اقساط ماهانه وصول گردیده و در نسیه دفعی با تسویه قرارداد، حق بیمه نیز اخذ می گردد.
- توضیح2: پس از واگذاری اموال یا خدمات موضوع قرارداد مرابحه به مشتری، با توجه به شرایط قرارداد و تکمیل فرآیند واگذاری اموال یا خدمات به مشتری، سود ناشی از خرید و فروش کالا، تحقق یافته و به همین دلیل در دفاتر، شناسائی میگردد.
- توضیح3: سود دوران تقسیط برمبنای اصل تسهیلات مرابحه به علاوه سود ناشی از خرید و فروش محاسبه خواهد گردید.
- توضیح4: چنانچه تسهیلات اعطائی از نوع مرابحه نقدی باشد، محاسبات مربوط به سود دوران تقسیط فاقد موضوعیت بوده و با دریافت اصل تسهیلات به علاوه سود خرید و فروش (درحال حاضر10درصد)، تسهیلات تسویه میگردد.
- توضیح5: درمرابحه نسیه دفعی با دریافت اصل تسهیلات به همراه سود خرید و فروش به انضمام سود مهلت تنفس، تسهیلات تسویه می گردد.
- توضیح6: در مرابحه ترکیبی با وجود مهلت تنفس، میزان اقساط و سود دوران تنفس مطابق ضوابط ذیربط محاسبه خواهد گردید.
- توضیح7: هنگام وصول اقساط، نحوه تسهیم بالنسبه اصل و سود و جرائم همانند سایر تسهیلات فروش اقساطی بوده و همچنین ثبت اسناد مربوط به مطالبات غیر جاری و شناسایی درآمد بانک مربوط به هر دوره مالی (سالانه ، ماهانه و هفتگی) و محاسبات وجهالتزام ناشی از عدم پرداخت به موقع اقساطی طبق رویه معمول در بانک میباشد.
مطالب مرتبط
- تسهیلات مرابحه
- دستورالعمل عقد مرابحه
- ویژگیهای کالای موضوع قرارداد مرابحه
- شرایط و ویژگیهای عمومی عقد مرابحه
- ضوابط تعیین میزان تسهیلات ، سود و جریمه در تسهیلات مرابحه
- نحوه انعقاد قرارداد مرابحه
- تخفیفات قابل اعطا در تسهیلات مرابحه
- موارد فسخ و عدول از اجرای مفاد قرارداد
- شرایط متقاضی تسهیلات مرابحه
- وثایق قابل اخذ در تسهیلات مرابحه
- مدت بازپرداخت مرابحه
- نحوه پرداخت تسهیلات مرابحه
- عملیات اجرایی اعطای تسهیلات مرابحه
- مدارک و مستندات لازم جهت اخذ تسهیلات و تشکیل پرونده اعتباری تسهیلات مرابحه