نمایش اخبار
دکتر بت شکن:
بانک مسکن دارای بزرگترین پرتفوی تسهیلاتی نظام بانکی است
دومین گردهمایی مدیران ارشد بانک با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کل بانک مرکزی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، مدیر عامل، اعضای هیات مدیره، مدیران امور، مدیران شعب استانها و مناطق و رؤسای ادارات کل بانک برگزار شد.
بهگزارش خبرنگار ما، در این گردهمایی، دکتر محمدهاشم بتشکن مدیر عامل بانک طی سخنانی، مجمع را نمادی از اطلاعرسانی شفاف عنوان کرد و گفت: درمجمع از عملکرد بانک دفاع میشود و مدیران بانک موظف به پاسخگویی و ارایه برنامه هستند.
وی با اشاره به اینکه از دستاوردهای مجمع در این گردهمایی استفاده میکنیم در خصوص عملکرد بانک در 6 ماهه ابتدای سالجاری گفت: در این مدت سپردهها با رشد 20 درصدی از 250 هزار میلیارد ریال به حدود 300 هزار میلیارد ریال افزایش یافته و مانده تسهیلات از 720 هزار میلیارد ریال با رشد 14 درصدی به 820 هزار میلیارد ریال رسیده است.
دکتر بتشکن چالشهای اصلی بانک در سالهای گذشته را پرداخت تسهیلات کلان ارزی بدون اعتبارسنجی و اخذ وثایق کافی، فعالیت گسترده ارزی بدون اتخاذ تدابیر لازم برای تامین ارز و برهم خوردن نظام تجهیز منابع، از دست دادن مشتریان قدیمی و عدم اعتبارسنجی لازم مشتریان تسهیلات مسکن مهر عنوان کرد.
وی وظیفه هیات مدیره بهعنوان هیات مدیره بانک دولتی را شفافیت و اطلاعرسانی و انجام اقدام لازم دانست و گفت: نتایج این مجمع تصویب بیانه ماموریت بانک است و در تلاشیم بانک در ریل اصلی خود که یک بانک تخصصی حوزه مسکن است با رعایت صرفه اقتصادی و تضمین سودآوری با ثبات حرکت کند.
مدیرعامل بانک با قدردانی از تمام کارکنان بانک بهدلیل برگزاری مجمع، تصویب برنامه بازسازی ساختاری بانک، پیگیری مطالبات غیرجاری و وصول آن، تکمیل مسکن مهر و تسریع در فروش اقساطی، کاهش قیمت تمام شده منابع و جذب منابع پایدار و تقویت نظامات اعتبارسنجی را از مهمترین تکالیف مجمع عنوان کرد.
دکتر بتشکن در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص شاخصهای کلان اقتصادی کشور گفت: نقدینگی کل کشور در 6 ماهه ابتدای سال با 1/9 درصد رشد به 6 هزار و 493 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. همچنین مانده تسهیلات با 5/5 درصد رشد به 4 هزار و 714 هزار میلیارد و عدد تسهیلات اعطایی نسبت به دوره شش ماهه سال گذشته با 40 درصد رشد به 1463 هزار میلیارد ریال رسیده است.
وی افزود: تسهیلات اعطایی مسکن 181 هزار میلیارد ریال بوده که در این زمینه بانک مسکن 42 هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است. همچنین مانده سپردهها با رشد 9 درصدی به 6 هزار و 111 هزار میلیارد رسیده است. تورم نیز در 12 ماهه منتهی به شهریور ماه به 1/21 درصد رسیده و کاهش مناسبی داشته است.
دکتر بتشکن با اشاره به ارایه سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود گفت: در بسته سیاستی 4 عامل بهعنوان عوامل و نیروهای پیشران باعث خروج از رکود خواهد شد که سیاستهای اقتصادی شامل بهینهسازی مصرف انرژی، تقویت صادرات غیرنفتی، تقویت بخش صنعت و معدن و همچنین تقویت بخش مسکن است زیرا این 4 بخش محرک اصلی خروج از رکود محسوب میشوند. وی ادامه داد: در بخش مسکن در سیاستهای اقتصادی دولت 2 راهکار پیشبینی شده که شامل تقویت صندوقهای پسانداز مسکن و ایجاد موسسات پسانداز تسهیلات منطقهای است. مدیرعامل بانک درخصوص سیاستهای پولی گفت: جلوگیری از هرگونه اضافه برداشت از بانک مرکزی، افزایش ضریب فزاینده پولی، اصلاح و انعطاف در نرخهای سود بانکی متناسب با تورم و یکسانسازی و کاهش تدریجی نرخ سپرده قانونی ازجمله این سیاستهاست.
دکتر بتشکن تصریح کرد: افزایش سرمایه بانکها، تسهیل وصول مطالبات معوق بانکها، کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به میزان حداقل 2 درصد در سال و فروش اموال منقول مازاد بانکها و سهام شرکتها حداقل به میزان 20 درصد در سال ازجمله سیاستهای بانکی و اعتباری است.
وی همچنین سیاستهای بازار سرمایه را گسترش فعالیت صندوقهای زمین و ساختمان و انتشار اوراق بهادار با پشتوانه تسهیلات رهنی عنوان کرد.
دکتر بتشکن در ادامه سخنان خود با اشاره به عملکرد بانک طی 6 ماهه ابتدای سال جاری گفت: هدف 6 ماهه جذب سپردهها 339 هزار میلیارد ریال بود که 5/12 درصد رشد داشتیم و تقریباً به هدف رسیدهایم.
وی افزود: در فروش اقساطی مسکن مهر60درصد اهداف محقق شده که نیاز به تلاش بیشتری در این زمینه وجود دارد. همچنین در وصول مطالبات مسکن مهر هدف 6 ماهه 16 هزار میلیارد ریال بود که با وصول 12 هزار میلیارد ریال 25 درصد از هدف عقب هستیم ولی آنچه بیش از همه احتیاج به تلاش دارد وصول مطالبات غیرجاری است.
مدیر عامل بانک با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری، رییس جمهور و وزیر راه و شهرسازی درخصوص مسکن مهر گفت: آسیبپذیری بانک از مسکن مهر است و با توجه به این تاکیدات موضوع تکمیل، تزریق منابع و فروش اقساطی این واحدها باید بهصورت مناسب انجام شود.
دکتر بتشکن همچنین خط قرمز بانک مرکزی را اضافه برداشت از این بانک عنوان کرد و گفت: اگر نتوانیم جذب منابع خوبی داشته باشیم از خط قرمز میگذریم پس باید به منابع پایدار با قیمت تمامشده پایین برسیم.
وصول مطالبات مسکن مهر و سایر بخشها، سودآوری با ثبات و تقویت ظرفیت تسهیلاتدهی به اقشار متوسط از دیگر مواردی بود که مدیر عامل بر آن تاکید کرد.
وی همچنین از تمام شعب، رؤسا، معاونان و دوایر ادارات بهدلیل مشارکت گسترده در بیان نقطهنظرات درخصوص انتظارات 5 گانه تکالیف مجمع قدردانی کرد و گفت: این کار بسیار ارزشمند بوده و از آن بهرهبرداری لازم را خواهیم کرد.
دکتر بتشکن در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: بانک مسکن بهعنوان بزرگترین بانک تخصصی کشور دارای بزرگترین پرتفوی تسهیلاتی نظام بانکی با حدود 100 هزار میلیارد تومان مانده تسهیلات است.
وی افزود: در بخش مسکن اعطای تسهیلات، به طیف وسیعی از مردم با اعتبارسنجی مناسب و رعایت بهداشت اعتباری، بانک مسکن را به مردمیترین بانک کشور تبدیل کرده است. همچنین این بانک با اتکا به وثیقه ملکی به مستحکمترین پرتفوی تسهیلاتی با کمترین مطالبات معوق نظام بانکی تبدیل شده است.
دکتر بتشکن گفت: بانک مسکن و کارکنان آن افتخار میکنند که در خدمت آحاد جامعه بهویژه اقشار متوسط و ضعیف برای کمک به تحقق بزرگترین سرمایهگذاری آنان در طول عمر یعنی خانهدار شدن و استحکام خانه و سرپناه هستند.
مدیرعامل بانک تصریح کرد: بانک مسکن در 6 ماهه ابتدایی سال در ذیل سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، سند راهبردی مصوب وزارت امور اقتصادی و دارایی و منویات مقام معظم رهبری درخصوص تکمیل مسکن مهر و همچنین سیاستهای پولی، بانکی و اعتباری بانک مرکزی به توفیقاتی دست یافته است.
وی رعایت انضباط پولی و جلوگیری از اضافه برداشت و کمک به بانک مرکزی برای کنترل پایه پولی کشور، شفافیت و اطلاعرسانی کامل و بهموقع به بانک مرکزی و متعهد بودن به مقررات و رهنمودهای موضوعه این بانک بهویژه درخصوص اعتبارسنجی مشتریان، اعطای تسهیلات بهمنظور تکمیل مسکن مهر و فروش اقساطی بیش از یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی بدون دستاندازی به منابع پرقدرت بانک مرکزی را ازجمله این توفیقات عنوان کرد.
دکتر بتشکن، رشد 2/12 درصدی سپردههای بانک در راستای اولویتهای راهبردی و افزایش سهم سپردههای بانکی و همچنین اعطای 166 هزار فقره تسهیلات جدید به مبلغ 41 هزار میلیارد ریال که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از رشد 35 درصدی برخوردار بوده است را از دیگر موفقیتهای بانک برشمرد.
ایفای نقش در جابهجایی منابع ارزی آزادشده کشور در راستای واردات کالاهای اساسی و دارویی از طریق special perfect account در بانکهای ژاپن، وصول بیش از 51 هزار میلیارد ریال از مطالبات در راستای اولویت راهبردی بانک مرکزی، اخذ مجوز تاسیس اولین شرکت تامین سرمایه تخصصی از شورای عالی بورس در راستای تکمیل ذخیره خدمات مالی و راهاندازی صندوق زمین و ساختمان در راستای بهرهگیری از ظرفیتهای بازار سرمایه، پیشنهاد صندوقهای جدید پسانداز مسکن برای اقشار هدف دولت بهویژه زوجهای جوان و خانه اولیها با شرط تامین مالی کسری آن توسط دولت از دیگر توفیقات حاصل شده بانک بود که مدیر عامل به آن اشاره کرد.
وی گفت: کارکنان بانک وظیفه خود میدانند بهعنوان یک بانک تخصصی که رویکرد توسعهای نیز دارد از سیاستهای توسعهای در این بخش نیز حمایت کنند.
دکتر بتشکن با اشاره به اینکه بانک در سالهای گذشته بهدلیل فاصله گرفتن از ماهیت تخصصی خود دچار چالشها و آسیبهای زیادی بهویژه در حوزه ارزی و مسکن مهر شده است شرط حضور مؤثر بانک و تقویت آن را اجرایی شدن پیشنهادهای مطرح شده بانک عنوان کرد.
وی ادامه داد: در اختیار قراردادن ارز بهمنظور پوشش تعهدات ارزی بانک به میزان 5/1 میلیارد دلار، تسری نرخ سپرده قانونی 2 درصد به تمام حسابهای تعهدی بانک مسکن نظیر صندوق پسانداز مسکن و سپرده ممتاز مسکن، صدور مجوز تاسیس شرکت تامین سرمایه تخصصی در راستای ذخیره خدمات تکمیلی بانک و تبدیل شده سود اوراق مشارکت و اضافه برداشتهای سالهای قبل به خطوط اعتباری در راستای انضباط مالی بانک ازجمله این پیشنهادات است.
صدور مجوز psp بانک مسکن در راستای بازبینی مدل کسب و کار بانک متناسب با برنامههای بانک مرکزی مبنی بر تغییر مدل کسب و کار بانکها، صدور مجوز موسسه پسانداز و تسهیلات منطقهای برای توسعه و تعمیق تامین مالی بازار مسکن، بازبینی الگوهای نظارتی بانک مرکزی به بانکهای تخصصی و توسعهای، افزایش سرمایه بانک با توجه به ویژگیهای تخصصی و توسعهای آن به بیش از نسبتهای متعارف بانکهای تجاری فراتر از 12 درصد مقررات بانک و اجازه انتشار انواع ابزارهای تامین مالی بلندمدت از دیگر پیشنهادات مطرح شده مدیرعامل به بانک مرکزی بود.
در این نشست دکتر طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی با قدردانی از تلاش کارکنان بانک مسکن، اقدامات این بانک در اجرای نقش خود در تامین مالی بخش مسکن در سال جاری را مثبت و مطلوب ارزیابی کرد.
وی گفت: انتظارات زیادی از بانک مسکن در افزایش سهم بخش مسکن در جامعه وجود دارد و برای اینکه بانک مسکن بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند در ابتدا باید بانک مسکن بهطور جدی فعالیتهای خود را در بخش تخصصی متمرکز کند.
همچنین بانک مسکن باید جذابیت و تاثیرگذاری ابزارهای تامین مالی خود را گسترش دهد. نسبت تسهیلات به ارزش مسکن باید افزایش پیدا کند و از ابزارهای تامین مالی مسکن جدید بهخصوص برای جوانان و اقشار کمدرآمد جامعه استفاده کند.
طیبنیا افزود: مسلماً راهی نیست که بانک مسکن به تنهایی بتواند طی کند مجموعه دستگاههای دولتی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار خود را ملزم میدانند با بانک مسکن همکاری لازم را داشته باشند تا این بانک بتواند ایدههای جدید خود را اجرایی کند.
وی در ادامه به تهیه سند راهبردی بانک مسکن اشاره کرد و یادآور شد: بانک مسکن همانند مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر بانکهای دولتی در حال حاضر دارای یک سند راهبردی است که شامل تعهدات و انتظارات از بانک مسکن است. این سند افقهای پیش روی بانک مسکن برای 4 سال آینده را مشخص میکند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه این سند در مجمع عمومی بانک مسکن تصویب شد، گفت: در این سند تکالیف روشنی برای بانک مسکن درنظر گرفته شده است بهطوری که مقرر شد سهم بانک مسکن از سپردههای بانکی افزایش یابد.همچنین باید نقش بانک مسکن در تامین مالی بخش مسکن افزایش یابد.
وی افزود: در راستای تقویت نظارت سیستمی بر شعب بانک، تصمیماتی گرفته شده و باید بازرسی از راه دور به 80 درصد افزایش یابد. همچنین سامانه بانکداری یکپارچه بهصورت کامل محقق شود و کارایی و بهرهوری خود را بهگونهای افزایش دهد که نسبت درآمد عملیاتی به هزینه عملیاتی از 118درصد فعلی به 150درصد برسد. درخصوص مدیریت منابع و مصارف بهینه هم نسبت تسهیلات به سپرده را بدون احتساب مسکن مهر به 87 درصد کاهش دهد.
علاوه بر این، عملکرد و فعالیت کارکنان بانک باید بهگونهای باشد که همراه با رعایت کرامت مشتریان، رضایتمندی آنها نیز فراهم شود و تعداد مشتریان حقیقی و حقوقی حداقل 20درصد افزایش پیدا کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه اولویت در تهیه این سند راهبردی این است که اهداف کمی و قابل دسترسی و تحقق باشد، افزود: تنوع و تعدد وظایف، مسوولیتها و ماموریتهای بانکها و بهخصوص بانک مسکن بهگونهای است که بدون سند راهبردی موضوعات روزمره و اقتضایی ما را احاطه خواهند کرد. اگر بانکهای دولتی و بانک مسکن، یک برنامه راهبردی معطوف به عمل نداشته باشند، مسلماً دچار روزمرگی میشوند.
طیبنیا خاطرنشان کرد: سال 93 را در شرایطی آغاز کردیم که تمام سازمانها، شرکتها و بانکهای دولتی دارای سندراهبردی بودند و این برای اولین بار در تاریخ ایران و در وزارت امور اقتصادی و دارایی اتفاق افتاد.
وی تاکید کرد: اجرای 31 مورد برنامه عملیاتی و کمی بانک مسکن باید در کانون توجه هیات مدیره و مدیران میانی قرار گیرد و تمام کارکنان بانک مسکن این برنامهها را بدانند و براساس آن فعالیت کنند.
در ادامه این نشست، ولیا... سیف، رییس کل بانک مرکزی نیز طی سخنانی گفت: بانک یک بنگاه اقتصادی است و کارکرد آن این است که با عرضه کالا یا خدمات به بازار، سود معقولی را نسبت به قیمت تمام شده آن کالا یا خدمت به دست آورد و نقطه مشترک همه بنگاههای اقتصادی این موضوع است.
وی افزود: بانک مسکن بانک مستعدی است و یک تیم متخصص، مدیریت آن را برعهده دارد و از کارکنان حرفهای و اصیل برخوردار است.
سیف با اشاره به اینکه در سالهای گذشته اتفاقات خاصی برای بانک مسکن ایجاد مشکل کرده، افزود: تبدیل شدن بانک مسکن به بانک عامل فعالیتهای ارزی در شرایط تحریمی و همچنین متزلزل شدن ساختار اداری و انضباطی بانک بهدلیل فعالیت در مسکن مهر ازجمله این مشکلات است که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه اظهار داشت: بانک مسکن باید فعالیتهای تخصصی خود را در بخش مسکن انجام دهد. مسکن در جامعه بهقدری اهمیت دارد که میتواند به ما زمینه رشد بدهد. پس بانک مسکن باید بتواند در زمینه مسکن اوج بگیرد و دستاوردهای دنیا را بررسی، شناسایی و بومیسازی کند تا بتواند در این زمینه مدعی شده و در کارهای تخصصی خود با پیشرفتهترینها در دنیا رقابت کند و این موضوع برای کشور تبعات خوبی در پی دارد.
سیف افزود: بانک مسکن نباید هیچگاه فراموش کند که بنگاه اقتصادی است و باید مدیریت بنگاه اقتصادی بودن خود را داشته باشد.
وی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه اقدامات خوبی در بانک مسکن در حال انجام است، ادامه داد: امیدوارم در این دوره با داشتن مدیرانی متخصص شرایط مطلوب و روبهرشدی در بانک مسکن ایجاد شود و این بانک موفقیتهای بزرگتری را در آینده کسب کند.
فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بهعنوان دیگر سخنران این گردهمایی ضمن تقدیر و تشکر از مدیر عامل بانک و هیات مدیره، از همه کارکنان که برای تهیه سرپناه برای افراد بیبضاعت تلاش میکنند، قدردانی کرد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به سالم و پایین بودن میزان مطالبات معوق بانک مسکن نسبت به سایر بانکها، افزود: مردم در بانک مسکن با حداقل سپردهگذاری صاحب مسکن شدهاند.
فتحیپور در ادامه، ضمن قدردانی از مدیران بانک مسکن بهدلیل پرداخت تسهیلات به یک میلیون و300 واحد مسکن مهر که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، خاطر نشان کرد: درحال حاضر این تعداد تقسیط شده و کل آن پرداخت شده است که کار بسیار بزرگی بود و در بانک مسکن اتفاق افتاده است.
وی افزود: مجلس بهخصوص کمیسیون اقتصادی در کنار بانک مسکن خواهد بود تا بحث مسکن مهر به پایان برسد.
فتحیپور با اشاره به اینکه در دولت مطرح شده که بتوانیم پولهایی با سود حدود 12 تا 14 درصد تصویب کنیم و برای تهیه مسکن افراد در اختیار بانک مسکن قرار دهیم، افزود: با توجه به اینکه امروزه نگاه مدیرعامل بانک مسکن نگاه خدمتگزاری به اقشار کمدرآمد و جوانان برای افزایش امید به زندگی است، همه مدیران و همه کارکنان با عشق و علاقه کار میکنند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به نقش بانک مسکن اشاره کرد و افزود: گره کار اقتصادی کشور وابسته به بخش مسکن است و ما نزدیک به 300 نوع شغل در بخش مسکن داریم. شرط خروج از رکود این است که بخش مسکن در اقتصاد فعال شود که بتوانیم درچرخه اقتصاد کشور به رشد اقتصادی چشمگیری
برسیم.
فتحیپور خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب 21میلیون واحد مسکونی درکشور ساخته شده است که از این تعداد به 7میلیون واحد یعنی یک سوم واحدهای ساخته شده، بانک مسکن تسهیلات پرداخت
کرده است.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اولویت داشتن بحث افزایش سرمایه بانکهای تخصصی و دولتی، افزود: افزایش سرمایه بانک در بودجه سال جاری گنجانده شده است زیرا با افزایش سرمایه، شاخص کفایت سرمایه نیز که در بانک مسکن 12 است باید بالای 18 باشد افزایش خواهد یافت؛ زیرا بانک مسکن یک بانک تخصصی و توسعهای است و باید از همه بانکها شاخصتر باشد چون کار ملی، عمرانی و آبادانی کشور را انجام میدهد.
وی گفت: ما پشتیبان بانک مسکن هستیم و اجازه نخواهیم داد این بانک به هر دلیلی توسط تعدادی از افراد، ضعیف شود چون این بانک اهداف بلندمدت و کوتاهمدت بسیاری دارد و برای آنها برنامهریزی کرده و کمیسیون اقتصادی مجلس از هرگونه پیشنهادی برای توسعه این بانک تخصصی کوتاهیدر بخش پایانی این نشست، دکتر بتشکن طی سخنانی گفت: بانک مسکن از سرمایه و اعتماد عمومی برخوردار است و این اعتماد آن را به مردمیترین بانک کشور تبدیل کرده است. مجلس و وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی نیز نگاه مثبت و پیشبرنده نسبت به بانک مسکن دارند.
وی این اعتماد را نتیجه عملکرد شایسته کارکنان در سالهای فعالیت عنوان کرد و افزود: وظیفه ما بسیار سنگین است و باید از این اعتماد به نحو درست استفاده کنیم.
مدیرعامل بانک تصریح کرد: همه به این اعتقاد داریم که بانک مسکن بانک تخصصی بخش مسکن است که با ارایه خدمات بانکی و مالی در چارچوب قوانین و مقررات و با رویکرد اقتصادی و قواعد بازار و بارعایت صرفه اقتصادی اداره میشود تا ضمن دسترسی به منابع مالی پایدار، ثبات فعالیتهای اقتصادی را با کسب سودآوری مناسب تضمین کند.
دکتر بتشکن با اشاره به اینکه بیانیه ماموریت بانک مانند ستاره قطبی و یک چراغ راهنماست، گفت: با تلاش مسوولان و کارکنان ستاد و مدیریتها باید بندهای 10گانه این بیانیه به برنامه مبدل شود.
وی در ادامه سخنان خود به بندهای بیانیه ماموریت بانک مسکن پرداخت و گفت: در بند اول این بیانیه آمده است: بخش مسکن و ساختمان، یکی از بزرگترین بخشهای اقتصادی کشور است که تاثیر بهسزایی در پیشران اقتصادی و رونق سایر بخشها میگذارد و اشتغال بسیار زیادی ایجاد میکند. مسکن و ساختمان با رویکرد درونزا نقش بهسزایی در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری دارد. این بخش به دلیل تاثیرگذاری آن قدر مهم است که یک بانک تخصصی برای آن ایجاد شود.
بتشکن درخصوص دومین بند این بیانیه گفت: بخش مسکن و ساختمان یکی از جذابترین بخشهای اقتصادی کشور است. میزان بازدهی سالیانه بالا، حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی و ریسک بهنسبت پایین از مشخصات ذاتی این بخش است.
وی در توضیح این بند، تصریح کرد: این بخش بهقدر کافی بزرگ و جذاب است و متوسط نرخ بازدهی کسانی که در طول 20 سال گذشته در بخش مسکن سرمایهگذاری کردند 27 درصد سالیانه است و همه بانکها بهدنبال سرمایهگذاری در بخش ساختمان و مسکن هستند. بههمین دلیل اگر در این راستا حرکت کنیم قطعاً از مزایای اقتصادی آن بهرهمند خواهیم شد.
مدیرعامل بانک ادامه داد: در سومین بند بیانیه آورده شده که فعالیت در بخش مسکن در راستای اصل 31 قانون اساسی، سیاستهای کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری و درراستای تامین بزرگترین سرمایهگذاری اقشار متوسط جامعه و تامین آرامش و ایجاد سکنه بهویژه برای زوجین جوان و خانهاولیهاست. این فعالیت تضمینکننده سرمایه اجتماعی بانک و ارتقای برند مردمیترین بانک کشور خواهد بود.
دکتر بتشکن درخصوص چهارمین بند بیانیه ماموریت بانک، گفت: اعطای تسهیلات در بخش مسکن و ساختمان نماد عینی رعایت قانون بانکداری بدون رباست و مشارکت واقعی و افتخار ما این است که بهعنوان بانک مسکن یکی از بانکهایی هستیم که به شکل واقعی نظام بانکداری بدون ربا را متجلی میکند.
وی افزود: اطمینان از مصرف تسهیلات موضوع قرارداد، تزریق منابع متناسب با پیشرفت فیزیکی و نظارت بر مصرف تسهیلات بههمراه اعتبارسنجی مناسب و رعایت بهداشت اعتباری و نیز وثیقه ملکی سهلالوصول بهعنوان سپر حفاظتی ضمن مدیریت و کاهش ریسک اعتباری حافظ سلامت و استحکام پرتفوی تسهیلاتی بانک است. دکتر بتشکن در بیان پنجمین بند بیانیه ماموریت بانک، اظهار داشت: پرداخت تسهیلات خرد و متوسط به اشخاص حقیقی که در دهکهای درآمدی چهارم تا هشتم قرار دارند بهعنوان پنجمین بند بیانیه بانک است.
وی گفت: تعیین جامعه هدف ضمن احراز اطمینان مناسب از بازپرداخت بهموقع اصل و فرع تسهیلات، جریان نقدی ورودی با ثبات را برای بانک به ارمغان میآورد.
مدیر عامل بانک در این خصوص افزود: هنر بانکداری و راز توفیق ما در این است که این گروه از مشتریان اعتباری خود را به مشترکان وفادار و دایمی بانک تبدیل کنیم و یکی از شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیریتها در 6 ماهه دوم سال همین موضوع است. ما میتوانیم سهم از مشتری را افزایش دهیم و بهجای اینکه تعداد بیشتری مشتری داشته باشیم، مشتریان بانک بهعنوان مشتریان دایم تلقی شوند.
دکتر بتشکن درخصوص ششمین بند بیانیه ماموریت بانک گفت: وظیفه اصلی ما تامین مالی مسکن است و بانک باید با نوآوری و طراحی ابزارهای جدید، سهم خود در تامین مالی مسکن اقشار هدف بهویژه زوجهای جوان و خانه اولیها را
افزایش دهد.
وی هفتمین بند بیانیه ماموریت بانک را اینگونه عنوان کرد: مدل اصلی جذب منابع در بانک مسکن مبتنی بر جذب سپردههای خرد و متوسط و پراکنده در کشور با اولویت اشخاص حقیقی و جذب حسابهای جاری فعالان بخش مسکن و ساختمان از طریق ارایه خدمات اعتباری و بانکی به آنهاست. چنین منابعی میتواند با افزایش ضریب پایداری منابع، ریسک تمرکز و اتکا به منابع بزرگ را کاهش دهد.
مدیرعامل بانک درخصوص هشتمین بند بیانیه ماموریت بانک اظهار داشت: رویکرد مالی حاکم بر عملیات بانک ایجاب میکند قیمت تمامشده سپردههای بانک دایماً رصد، کنترل و هدایت شود.
بعد دیگر حکمفرمایی صرفه اقتصادی به عملیات بانک و اعطای تسهیلات با بازدهی مناسب است و باید مابهالتفاوت قیمت تمامشده سپرده و نرخ بازدهی تسهیلات حداقل 3 درصد باشد. حفظ تعادل منابع و مصارف در هر شعبه شرط پیادهسازی رویکرد اقتصادی و مالی در بانک است.
وی افزود: در نهمین بند بیانیه ماموریت بانک آمده است بانک مسکن با قدمت 75 ساله و با اتکا به قدرت ناشی از تخصص و خبرگی و شبکه گسترده شعب و بالغ بر 12 هزار نفر بانکدار حرفهای نه تنها خدمات جامع بانکداری را به مشتریان هدف، سپردهای و تسهیلاتی اعطا میکند بلکه بهعنوان امین در حوزه مسکن و ساختمان بهدنبال افزایش درآمدهای کارمزدمحور در راستای ثبات سودآوری و تضمین پایداری بانک است.
وی در زمینه آخرین بند این بیانیه گفت: احترام و تکریم ولینعمتان بانک یعنی مشتریان هدف بهویژه اقشار متوسط و گرهگشایی از مشکلات بانکی آنان از طریق ارایه خدمات سریع و با کیفیت و انعطافپذیری در ذیل ضوابط و مقررات از اولویتهای راهبردی بانک است. تحقق هدف فوق منوط به داشتن نیروی انسانی کارآمد، بهروز، باانگیزه و با نشاط و در گرو مشارکت جمعی آنان و کارگروهی است.
دکتر بتشکن در پایان سخنان خود برگزاری مجامع ارزیابی عملکرد مدیریتها را بسیار مطلوب عنوان کرد و بر تلاش بیشتر در جذب منابع، وصول مطالبات و جلوگیری از افزایش مطالبات غیرجاری و همچنین فروش اقساطی مسکن مهر تاکید کرد.
وی همچنین با بیان اینکه نیروی انسانی سرمایه اصلی سازمان هستند بر صیانت و حمایت از آنان تاکید کرد و گفت: نوع رفتار و برخورد کارکنان با مشتریان هدفمند اعتباری که ولینعمت بانک هستند بسیار حایز اهمیت است.
مدیرعامل بانک همچنین بر برگزاری نشست مدیران با شعب و سرکشی آنان به شعب، پیگیری مداوم کارها و اطلاعرسانی مناسب تاکید کرد و افزود: رسیدن به اهداف با تلاش تمام مدیران و کارکنان محقق خواهد شد.
گفتنی است، در حاشیه این گردهمایی دکتر محمدهاشم بتشکن، مدیرعامل بانک از محمود لاری دارابی، مهدی احمدی، ناصر رفیعی و ایرج نیکبنیاد، به ترتیب مدیران شعب مناطق شمالشرق، جنوبشرق، شمالغرب و جنوب غرب تهران و همچنین کارکنان این مدیریتها و نیز عطاا... شهابیوند، رییس وقت شعبه مستقل مرکزی تهران و تمام کارکنان این شعبه بهدلیل تلاش در راستای جذب منابع و ارتقای جایگاه بانک در این بخش در بین سایر بانکهای استان تهران در سال 92 تقدیر و تشکر کرد.
وی همچنین از حمیدرضا دشتبانی، مدیر شعب استان مرکزی و سایر کارکنان این مدیریت بهدلیل تلاش در راستای ارتقای جایگاه بانک در بخش جذب منابع در بین سایر بانکهای استان در سال 92 قدردانی کرد.
همچنین در این گردهمایی از سعید معروف فرزند محمود معرف همکار بازنشسته مدیریت آذربایجانغربی تجلیل شد.
در حاشیه این مراسم نیز از مدیران بازنشسته بانک با اهدای هدایایی قدردانی بهعمل آمد.
در بخش دیگر این نشست، در پنلی با حضور اعضای هیات مدیره، رحیمیانارکی با تشریح نکاتی درخصوص برنامههای جدید بانک گفت: تا پایان آبان ماه سال جاری مجامع ارزیابی عملکرد ادارات برگزار خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به تغییرات در هدفگذاریهای جدید سپردههای بانک، تصریح کرد: هدفگذاری از 6/26 به 7/30 افزایش پیدا کرده است و انتظار میرود همکاران با برنامهریزیهای صورتگرفته به اهداف جدید دست یابند.
عضو هیات مدیره درخصوص درجهبندی شعب، توضیح داد: در درجهبندی، اداره طرح و برنامه و مدیریت آن، ضرایب و پارامترهای جدیدی را پیشنهاد کردند.
در برنامه جدید، آیتمهای قبلی که شامل منابع، مصارف، خدمات و وصول مطالبات بود به منابع، مصارف و کنترل ریسک اعتباری و NPL، سودآوری و خدمات و وصول نقدی مطالبات تغییر پیدا کردند. همچنین قرار است این آیتمها بهصورت دامنهای
اعمال شود.
وی افزود: همچنین مدیریتهای استانها و مناطق دو هفته وقت دارند با مطالعه دستورالعمل درجهبندی شعب درخصوص آیتمهای جدید و ضرایب آن بررسی و اعلامنظر کنند.
در ادامه این نشست، مرتضایی عضو دیگر هیات مدیره به بخشهای دیگری از محور پنجگانه تکلیف شده از سوی مجمع بانک اشاره کرد.
وی افزود: موفقیت شعب، موفقیت استان و در نهایت موفقیت بانک را در پی خواهد داشت. باید بتوانیم ارتباط نزدیکتری با کارکنان شعب داشته و عملکردشان را بهصورت مستمر پیگیری کنیم.
مرتضایی با اشاره به فروش اقساطی مسکن مهر، تاکید کرد: با انجام پروژه فروش اقساطی مسکن مهر، بخش زیادی از منابع به بانک برمیگردد.
در ادامه، محسن عزیزی عضو دیگر هیات مدیره درباره یک بند دیگر از پنج بند ابلاغی مدیرعامل بانک در مورد انتظارات مجمع عمومی بانک توضیحاتی ارایه کرد.
وی با ارایه توضیحاتی در زمینه اهمیت خدمات اعتباری گفت: خدمات اعتباری باید در قالبهای مشخص ارایه شود و قطعاً محصولات جدیدی نیز در آینده وارد سبد محصولات بانک خواهد شد تا پویایی مدلهای کسبوکار مستمر باشد. بنابراین رعایت بهداشت اعتباری و کنترل مصرف تسهیلات و نسبت منابع و مصارف برای ارتقای سلامت عملکرد بانک حیاتی است. وی ضمن تاکید بر مستندسازی پروندههای اعتباری در تمام مراحل و ضروت رعایت اختیارات ارکان اعتباری بانک، عنوان کرد: همه میدانید که ارزیابی ریسک اعتباری مشتری در قالب اعتبارسنجی نشان داده میشود و لازم است که تاکید ویژهای روی اعتبارسنجی مشتریان مخصوصاً مشتریان بزرگ داشته باشیم. فعالیت اعتبارسنجی، رعایت بهداشت اعتباری و نظارت بر تسهیلات و مصارف بانک یک زنجیره با حلقههای پیوسته است و اگر هرکدام از این حلقهها استحکام لازم را نداشته باشد، نتیجه مستقیم آن تضعیف وضعیت بانک از نظر ریسک اعتباری و عملیاتی
خواهد بود.
در ادامه، علیرضا بلگوری عضو هیات مدیره درخصوص لزوم جذب منابع با تاکید بر منابع ارزانقیمت، به ایراد سخنانی پرداخت. وی در ادامه به سودآوری و تعادل منابع و مصارف اشاره کرد و گفت: ما بنگاهی اقتصادی هستیم که هم مشتری باید سود ببرد و هم ما سود ببریم و اگر مشتری برایش مقرونبهصرفه نباشد بانک خود را به راحتی جابهجا میکند و شما هم همین موضوع را در ذهن داشته باشید که حتماً سودآوری دوطرفه باشد. این عضو هیات مدیره، با اشاره به فروش اقساطی تسهیلات مسکن مهر درباره ارتباط با سایر نهادهای مرتبط با ساختوساز و مسکن، گفت: فروش اقساطی مسکن مهر جزو تسهیلات بانک است؛ ضمن اینکه فروش اقساطی و وصول آن جزو اولویتهای بانک بهشمار میرود.
مهدوی مدیر امور حراست، راجع به وظایف بخش حراست در این مجمع توضیحاتی ارایه داد و گفت: طبق فرمایش مقام معظم رهبری اگر قرار است موفقیت در کارها باشد سه ویژگی را باید
رعایت کرد.
نخست داشتن مهارتهای رهبری فرد است. دوم مدیریت منابع وخلاقیت سازمانی فرد و نگاه علمی به کار و برنامهریزی است که شتابزدگی در آن نباشد و سوم اینکه سیاستهای اعمال شده استمرار داشته باشد و روی آنها نظارت دقیق هم داشته باشیم. وی ادامه داد: در این مجامع در حراست دو مدل داریم.
شاخص اول سه بحث دارد. بحثهای امنیتی، اطلاعاتی و مباحث حراستی است. وقتی عملکرد کسی را بخواهیم ارزیابی کنیم مربوط به این سه شاخص است. دومین بحث نحوه نظارت و کنترل مدیر بر روی مجموعه است و سومین بخش اینکه آیا مدیران ما خلاقیت سازمانی هم دارند و میتوانند با مشتری ارتباط
برقرار کنند؟ر بخش دیگر این نشست، اکبر خطیبی مدیر امور حقوقی، به بیان مطالبی در دو حوزه حقوقی و وصول مطالبات پرداخت. وی گفت: در حوزه مطالبات معوق، متوجه شدهایم این وضعیت متاثر از عوامل درون و بیرون سازمان است اما در وصول مطالبات غیرجاری مدیران موفقی مثل استان خراسانجنوبی نشان دادند که کار وصول مطالبات امر غیرممکنی نیست و نیاز به پیگیری مستمر دارد.
خطیبی، راجع به وصول مطالبات معوق توصیههایی را بیان کرد و توضیح داد: در این باره همکاران باید به داشتهها و امکانات شعبه اشراف کامل داشته باشند. مدیر امور حقوقی، برگزاری جلسات منظم را در وصول مطالبات مؤثر خواند و افزود: مدیران موفق عمدتاً جلسههای وصول مطالبات را به شکل منسجم و هفتگی برگزار میکنند. خطیبی افزود: در حال حاضر شرکتی برای وصول مطالبات داریم که صددرصد سهام آن متعلق به بخش سرمایهگذاری بانک مسکن است و بهصورت تخصصی از خدماتش استفاده میکنیم.
همچنین آقاملایی مدیر امور استانها و بازاریابی به نحوه انتخاب مدیریتهای برتر و معرفی این مدیران پرداخت و گفت: در ارتباط با ارزیابی عملکرد شش ماهه اول سال جاری، هشت مدیریت با عنوان مدیریتهای برتر انتخاب شدند.
وی مدیریتهای فارس، خراسانرضوی از مدیریتهای درجه یک نوع الف، مازندران درجه یک نوع ب، هرمزگان و قزوین درجه دو نوع الف، قم و سمنان درجه دو نوع ب و مدیریت خراسانجنوبی نوع پ را ازجمله این مدیریتها برشمرد.
در پنل چهارم این گردهمایی در روز اول که با حضور محسن عزیزی و علیرضا بلگوری اعضای هیات مدیره، سرپرست مدیریت امور طرح و برنامه و مدیران امور اعتباری و سرمایهگذاری و امور مالی برگزار شد، مرادی سرپرست مدیریت امور طرح و برنامه با اشاره به جمعآوری نقطهنظرات کارکنان درخصوص تکالیف 5گانه مجمع عمومی بانک گفت: این نظرات در حال بررسی بوده و از آنها به نحو احسن استفاده خواهد شد. وی همچنین به بیان توضیحاتی درخصوص پیشنهادات مطرح شده کارکنان پرداخت و درخصوص هرکدام توضیحاتی ارایه کرد. مرادی ایجاد بخش تحقیقات مسکن با هدف شناسایی و برآورد نیازهای واقعی در دهکهای مختلف درآمدی و هرم سنی جمعیت، طراحی بسته خدمات ویژه برای فعالان بخش مسکن، درخواست اجرای دوره آموزش متناسب به شکل حرفهای و کارشناسی برای کارکنان و تقویت بازار رهن ثانویه با تقویت سپرده ممتاز را ازجمله پیشنهادات مطرح شده کارکنان عنوان کرد. تمرکز حسابهای دولتی در بانک، استفاده از ابزارهای جدید در بخش تامین مالی بانک مسکن، تمرکز فعالیتها در بخش گردشگری و توریسم و افزایش فعالیتهای شرکت سرمایهگذاری مسکن در راستای تولید استاندارد واحدهای آپارتمانی و بهبود کیفیت، کنترل قیمت تمامشده و در نهایت کنترل قیمت مسکن در بازارهای داخلی را هم جزو پیشنهادهای کارکنان عنوان کرد.
در ادامه این پنل، نادر قاسمی مدیر امور اعتبارات و سرمایهگذاری به بیان سخنانی درخصوص ثبات سیاستهای اعتباری پرداخت.
وی درباره سیاستهای بدون سپرده و ارتباط آن با اوراق بهادار تصریح کرد: اوراق یکی از محصولات بسیار خوب ماست و یکسوم منابع ما را شامل میشود ولی باید سیاستهای سال جاری را با بحث حسابجاری گره بزنیم.
قاسمی با اشاره به طرح مهر محرم، افزود: اجرای این طرح از سوم آبان آغاز و تا سوم بهمن ماه ادامه خواهد داشت. در این طرح مقرر شده است در هر هفته 12 هزار واحد فروش اقساطی شود.
در ادامه مهدیان به بیان سخنانی درخصوص تامین اعتبار و بودجه و مسایل مرتبط به آن پرداخت. مهدیان با اشاره به برگزاری نشست با مسوولان وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: در این جلسه ما توانستیم متمم بودجه را از وزارت اقتصاد دریافت کنیم. وی افزود: در بودجههای پرسنلی، کمکهزینه خانوار و خواروبار کارکنان در سال آینده 26 درصد رشد خواهد داشت. در کمک هزینه ایاب و ذهاب 23 درصد رشد را توانستیم محقق کنیم.
مدیر امور مالی تصریح کرد: در ارتباط با بازنشستگان با 25 درصد رشد بودجه سال گذشته که 420 میلیارد ریال بود به 526 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. همچنین در ارتباط با نگهداری و تعمیرات ساختمان، تعمیرات جزیی رشد 44 درصدی داشته است. مهدیان گفت: در رابطه با بهداشت و درمان، رشد 22 درصدی را شاهد بودیم. همچنین بودجه آموزش به 66 میلیارد ریال رسید.
در بخش زمین و ساختمان( تعمیرات اساسی) نیز رقم بودجه از 600 میلیارد ریال به 1160 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد.
ساسان شیردل، مدیر امور فناوری اطلاعات نیز بهعنوان دیگر سخنران این پنل به بیان سخنانی در زمینه بانکداری الکترونیک پرداخت.
شیردل با بیان گزارش عملکرد بانک در زمینه بانکداری الکترونیک، گفت: خودپردازها 3 درصد، تعداد تراکنشها 26 و مبلغ آن 92 درصد رشد داشت. در تعداد تراکنش اینترنت بانک، 154درصد و در مبلغ آن 138 درصد، در تعداد تراکنش موبایلبانک 47 درصد و در مبلغ آن 142 درصد داشتیم. شیردل درخصوص پروژه پرداخت الکترونیکی عوارض تصریح کرد: پروژه عوارض الکترونیکی آزادراههای کل کشور هم بحثی است که بانکهای دیگر در تلاش برای ورود به آن هستند. ما خوشبختانه توانستیم تهران ـ قم و آزادراه پردیس را یکپارچه کنیم. در اهواز ـ بندرامام هم راهاندازی شده و دو آزادراه مهم ساوه ـ همدان و آزادراه زال هم تفاهمنامهاش امضا شد. این پروژه ملی است و بسیار حساس و پرتنش هم بوده چون رقبای زیادی داشتیم اما 5 آزادراه مهم
را گرفتیم.
در بخش دیگری از این نشست میرمجتبی هاشمی، مدیر امور منابع انسانی به پروژه جایزه تعالی منابع انسانی و جزییات آن اشاره کرد. وی در این زمینه گفت: در سال 92 با ایجاد مدیریت منابع انسانی، منشوری تحت عنوان منشور مدیریت منابع انسانی تهیه کردیم که در پرتال منابع انسانی نیز قابل مشاهده است. در این منشور مدیریت امور منابع انسانی در چارچوب سیاستهای کلی ابلاغی تدوین شده و بر تقویت بنیانهای معنوی کارکنان تاکید دارد.
هاشمی افزود: تقویت نگرش در ارتباط با منابع انسانی، تلاش در راستای امنیت شغلی، سلامت و رفاه کارکنان و استقرار شایستهسالاری میتواند به تقویت انگیزه کارکنان کمک کند. وی همچنین بر توانمندسازی نیرویانسانی و محتوای امور و توجه به برنامههای بلندمدت بهجای روزمرگی و تلاش در جهت تقویت مؤلفههای مشارکتی تاکید کرد و افزود: باید در راستای ایجاد فضای تفاهم و تقویت روحیه خدمتگزاری به مردم و مشتریان داخلی و بیرونی حرکت کنیم.
در ادامه ازگلی، مدیرعامل شرکت گروه سرمایهگذاری بانک مسکن درباره رویکردهای جدید گروه مالی بانک مسکن و همچنین در رابطه با دو نهاد جدیدالتاسیس سخنانی را ایراد کرد. ازگلی درباره نحوه فعالیت صندوق زمین و ساختمان گفت: فعالیتهای این صندوق جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران در حوزه خرد و کلان و بدون محدودیت است، از اوراق هزار تومانی تا یک سقفی بدون محدودیت است که مستقیماً در پروژهای که اوراق به آن تخصیص یافته است شریک میشوند. این وجوه وقتی جمعآوری شد به پروژه ساختمانی
ارجاع میشود. ازگلی درباره رونمایی از اولین صندوق زمین و ساختمان گفت: در هشتم شهریور ماه امسال، صندوق نسیم در منطقه 22 تهران با مسوولیت گروه مالی مسکن طراحی شده و مجوزهای لازم اخذ شده است.
وی درباره نهاد تازهتاسیس دیگر بانک مسکن گفت: نهاد دیگر تامین سرمایه تخصصی مسکن است که با سرمایه 2 هزار میلیارد ریال و مالکیت صددرصدی بانک مسکن و شرکتهای زیرمجموعه تاسیس شده و در زمینه تامین سرمایه تخصصی مسکن فعالیت میکند.
آخرین بروزرسانی 1394/7/26 وی با اشاره به اینکه از دستاوردهای مجمع در این گردهمایی استفاده میکنیم در خصوص عملکرد بانک در 6 ماهه ابتدای سالجاری گفت: در این مدت سپردهها با رشد 20 درصدی از 250 هزار میلیارد ریال به حدود 300 هزار میلیارد ریال افزایش یافته و مانده تسهیلات از 720 هزار میلیارد ریال با رشد 14 درصدی به 820 هزار میلیارد ریال رسیده است.
دکتر بتشکن چالشهای اصلی بانک در سالهای گذشته را پرداخت تسهیلات کلان ارزی بدون اعتبارسنجی و اخذ وثایق کافی، فعالیت گسترده ارزی بدون اتخاذ تدابیر لازم برای تامین ارز و برهم خوردن نظام تجهیز منابع، از دست دادن مشتریان قدیمی و عدم اعتبارسنجی لازم مشتریان تسهیلات مسکن مهر عنوان کرد.
وی وظیفه هیات مدیره بهعنوان هیات مدیره بانک دولتی را شفافیت و اطلاعرسانی و انجام اقدام لازم دانست و گفت: نتایج این مجمع تصویب بیانه ماموریت بانک است و در تلاشیم بانک در ریل اصلی خود که یک بانک تخصصی حوزه مسکن است با رعایت صرفه اقتصادی و تضمین سودآوری با ثبات حرکت کند.
مدیرعامل بانک با قدردانی از تمام کارکنان بانک بهدلیل برگزاری مجمع، تصویب برنامه بازسازی ساختاری بانک، پیگیری مطالبات غیرجاری و وصول آن، تکمیل مسکن مهر و تسریع در فروش اقساطی، کاهش قیمت تمام شده منابع و جذب منابع پایدار و تقویت نظامات اعتبارسنجی را از مهمترین تکالیف مجمع عنوان کرد.
دکتر بتشکن در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص شاخصهای کلان اقتصادی کشور گفت: نقدینگی کل کشور در 6 ماهه ابتدای سال با 1/9 درصد رشد به 6 هزار و 493 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. همچنین مانده تسهیلات با 5/5 درصد رشد به 4 هزار و 714 هزار میلیارد و عدد تسهیلات اعطایی نسبت به دوره شش ماهه سال گذشته با 40 درصد رشد به 1463 هزار میلیارد ریال رسیده است.
وی افزود: تسهیلات اعطایی مسکن 181 هزار میلیارد ریال بوده که در این زمینه بانک مسکن 42 هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است. همچنین مانده سپردهها با رشد 9 درصدی به 6 هزار و 111 هزار میلیارد رسیده است. تورم نیز در 12 ماهه منتهی به شهریور ماه به 1/21 درصد رسیده و کاهش مناسبی داشته است.
دکتر بتشکن با اشاره به ارایه سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود گفت: در بسته سیاستی 4 عامل بهعنوان عوامل و نیروهای پیشران باعث خروج از رکود خواهد شد که سیاستهای اقتصادی شامل بهینهسازی مصرف انرژی، تقویت صادرات غیرنفتی، تقویت بخش صنعت و معدن و همچنین تقویت بخش مسکن است زیرا این 4 بخش محرک اصلی خروج از رکود محسوب میشوند. وی ادامه داد: در بخش مسکن در سیاستهای اقتصادی دولت 2 راهکار پیشبینی شده که شامل تقویت صندوقهای پسانداز مسکن و ایجاد موسسات پسانداز تسهیلات منطقهای است. مدیرعامل بانک درخصوص سیاستهای پولی گفت: جلوگیری از هرگونه اضافه برداشت از بانک مرکزی، افزایش ضریب فزاینده پولی، اصلاح و انعطاف در نرخهای سود بانکی متناسب با تورم و یکسانسازی و کاهش تدریجی نرخ سپرده قانونی ازجمله این سیاستهاست.
دکتر بتشکن تصریح کرد: افزایش سرمایه بانکها، تسهیل وصول مطالبات معوق بانکها، کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به میزان حداقل 2 درصد در سال و فروش اموال منقول مازاد بانکها و سهام شرکتها حداقل به میزان 20 درصد در سال ازجمله سیاستهای بانکی و اعتباری است.
وی همچنین سیاستهای بازار سرمایه را گسترش فعالیت صندوقهای زمین و ساختمان و انتشار اوراق بهادار با پشتوانه تسهیلات رهنی عنوان کرد.
دکتر بتشکن در ادامه سخنان خود با اشاره به عملکرد بانک طی 6 ماهه ابتدای سال جاری گفت: هدف 6 ماهه جذب سپردهها 339 هزار میلیارد ریال بود که 5/12 درصد رشد داشتیم و تقریباً به هدف رسیدهایم.
وی افزود: در فروش اقساطی مسکن مهر60درصد اهداف محقق شده که نیاز به تلاش بیشتری در این زمینه وجود دارد. همچنین در وصول مطالبات مسکن مهر هدف 6 ماهه 16 هزار میلیارد ریال بود که با وصول 12 هزار میلیارد ریال 25 درصد از هدف عقب هستیم ولی آنچه بیش از همه احتیاج به تلاش دارد وصول مطالبات غیرجاری است.
مدیر عامل بانک با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری، رییس جمهور و وزیر راه و شهرسازی درخصوص مسکن مهر گفت: آسیبپذیری بانک از مسکن مهر است و با توجه به این تاکیدات موضوع تکمیل، تزریق منابع و فروش اقساطی این واحدها باید بهصورت مناسب انجام شود.
دکتر بتشکن همچنین خط قرمز بانک مرکزی را اضافه برداشت از این بانک عنوان کرد و گفت: اگر نتوانیم جذب منابع خوبی داشته باشیم از خط قرمز میگذریم پس باید به منابع پایدار با قیمت تمامشده پایین برسیم.
وصول مطالبات مسکن مهر و سایر بخشها، سودآوری با ثبات و تقویت ظرفیت تسهیلاتدهی به اقشار متوسط از دیگر مواردی بود که مدیر عامل بر آن تاکید کرد.
وی همچنین از تمام شعب، رؤسا، معاونان و دوایر ادارات بهدلیل مشارکت گسترده در بیان نقطهنظرات درخصوص انتظارات 5 گانه تکالیف مجمع قدردانی کرد و گفت: این کار بسیار ارزشمند بوده و از آن بهرهبرداری لازم را خواهیم کرد.
دکتر بتشکن در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: بانک مسکن بهعنوان بزرگترین بانک تخصصی کشور دارای بزرگترین پرتفوی تسهیلاتی نظام بانکی با حدود 100 هزار میلیارد تومان مانده تسهیلات است.
وی افزود: در بخش مسکن اعطای تسهیلات، به طیف وسیعی از مردم با اعتبارسنجی مناسب و رعایت بهداشت اعتباری، بانک مسکن را به مردمیترین بانک کشور تبدیل کرده است. همچنین این بانک با اتکا به وثیقه ملکی به مستحکمترین پرتفوی تسهیلاتی با کمترین مطالبات معوق نظام بانکی تبدیل شده است.
دکتر بتشکن گفت: بانک مسکن و کارکنان آن افتخار میکنند که در خدمت آحاد جامعه بهویژه اقشار متوسط و ضعیف برای کمک به تحقق بزرگترین سرمایهگذاری آنان در طول عمر یعنی خانهدار شدن و استحکام خانه و سرپناه هستند.
مدیرعامل بانک تصریح کرد: بانک مسکن در 6 ماهه ابتدایی سال در ذیل سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، سند راهبردی مصوب وزارت امور اقتصادی و دارایی و منویات مقام معظم رهبری درخصوص تکمیل مسکن مهر و همچنین سیاستهای پولی، بانکی و اعتباری بانک مرکزی به توفیقاتی دست یافته است.
وی رعایت انضباط پولی و جلوگیری از اضافه برداشت و کمک به بانک مرکزی برای کنترل پایه پولی کشور، شفافیت و اطلاعرسانی کامل و بهموقع به بانک مرکزی و متعهد بودن به مقررات و رهنمودهای موضوعه این بانک بهویژه درخصوص اعتبارسنجی مشتریان، اعطای تسهیلات بهمنظور تکمیل مسکن مهر و فروش اقساطی بیش از یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی بدون دستاندازی به منابع پرقدرت بانک مرکزی را ازجمله این توفیقات عنوان کرد.
دکتر بتشکن، رشد 2/12 درصدی سپردههای بانک در راستای اولویتهای راهبردی و افزایش سهم سپردههای بانکی و همچنین اعطای 166 هزار فقره تسهیلات جدید به مبلغ 41 هزار میلیارد ریال که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از رشد 35 درصدی برخوردار بوده است را از دیگر موفقیتهای بانک برشمرد.
ایفای نقش در جابهجایی منابع ارزی آزادشده کشور در راستای واردات کالاهای اساسی و دارویی از طریق special perfect account در بانکهای ژاپن، وصول بیش از 51 هزار میلیارد ریال از مطالبات در راستای اولویت راهبردی بانک مرکزی، اخذ مجوز تاسیس اولین شرکت تامین سرمایه تخصصی از شورای عالی بورس در راستای تکمیل ذخیره خدمات مالی و راهاندازی صندوق زمین و ساختمان در راستای بهرهگیری از ظرفیتهای بازار سرمایه، پیشنهاد صندوقهای جدید پسانداز مسکن برای اقشار هدف دولت بهویژه زوجهای جوان و خانه اولیها با شرط تامین مالی کسری آن توسط دولت از دیگر توفیقات حاصل شده بانک بود که مدیر عامل به آن اشاره کرد.
وی گفت: کارکنان بانک وظیفه خود میدانند بهعنوان یک بانک تخصصی که رویکرد توسعهای نیز دارد از سیاستهای توسعهای در این بخش نیز حمایت کنند.
دکتر بتشکن با اشاره به اینکه بانک در سالهای گذشته بهدلیل فاصله گرفتن از ماهیت تخصصی خود دچار چالشها و آسیبهای زیادی بهویژه در حوزه ارزی و مسکن مهر شده است شرط حضور مؤثر بانک و تقویت آن را اجرایی شدن پیشنهادهای مطرح شده بانک عنوان کرد.
وی ادامه داد: در اختیار قراردادن ارز بهمنظور پوشش تعهدات ارزی بانک به میزان 5/1 میلیارد دلار، تسری نرخ سپرده قانونی 2 درصد به تمام حسابهای تعهدی بانک مسکن نظیر صندوق پسانداز مسکن و سپرده ممتاز مسکن، صدور مجوز تاسیس شرکت تامین سرمایه تخصصی در راستای ذخیره خدمات تکمیلی بانک و تبدیل شده سود اوراق مشارکت و اضافه برداشتهای سالهای قبل به خطوط اعتباری در راستای انضباط مالی بانک ازجمله این پیشنهادات است.
صدور مجوز psp بانک مسکن در راستای بازبینی مدل کسب و کار بانک متناسب با برنامههای بانک مرکزی مبنی بر تغییر مدل کسب و کار بانکها، صدور مجوز موسسه پسانداز و تسهیلات منطقهای برای توسعه و تعمیق تامین مالی بازار مسکن، بازبینی الگوهای نظارتی بانک مرکزی به بانکهای تخصصی و توسعهای، افزایش سرمایه بانک با توجه به ویژگیهای تخصصی و توسعهای آن به بیش از نسبتهای متعارف بانکهای تجاری فراتر از 12 درصد مقررات بانک و اجازه انتشار انواع ابزارهای تامین مالی بلندمدت از دیگر پیشنهادات مطرح شده مدیرعامل به بانک مرکزی بود.
در این نشست دکتر طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی با قدردانی از تلاش کارکنان بانک مسکن، اقدامات این بانک در اجرای نقش خود در تامین مالی بخش مسکن در سال جاری را مثبت و مطلوب ارزیابی کرد.
وی گفت: انتظارات زیادی از بانک مسکن در افزایش سهم بخش مسکن در جامعه وجود دارد و برای اینکه بانک مسکن بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند در ابتدا باید بانک مسکن بهطور جدی فعالیتهای خود را در بخش تخصصی متمرکز کند.
همچنین بانک مسکن باید جذابیت و تاثیرگذاری ابزارهای تامین مالی خود را گسترش دهد. نسبت تسهیلات به ارزش مسکن باید افزایش پیدا کند و از ابزارهای تامین مالی مسکن جدید بهخصوص برای جوانان و اقشار کمدرآمد جامعه استفاده کند.
طیبنیا افزود: مسلماً راهی نیست که بانک مسکن به تنهایی بتواند طی کند مجموعه دستگاههای دولتی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار خود را ملزم میدانند با بانک مسکن همکاری لازم را داشته باشند تا این بانک بتواند ایدههای جدید خود را اجرایی کند.
وی در ادامه به تهیه سند راهبردی بانک مسکن اشاره کرد و یادآور شد: بانک مسکن همانند مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر بانکهای دولتی در حال حاضر دارای یک سند راهبردی است که شامل تعهدات و انتظارات از بانک مسکن است. این سند افقهای پیش روی بانک مسکن برای 4 سال آینده را مشخص میکند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه این سند در مجمع عمومی بانک مسکن تصویب شد، گفت: در این سند تکالیف روشنی برای بانک مسکن درنظر گرفته شده است بهطوری که مقرر شد سهم بانک مسکن از سپردههای بانکی افزایش یابد.همچنین باید نقش بانک مسکن در تامین مالی بخش مسکن افزایش یابد.
وی افزود: در راستای تقویت نظارت سیستمی بر شعب بانک، تصمیماتی گرفته شده و باید بازرسی از راه دور به 80 درصد افزایش یابد. همچنین سامانه بانکداری یکپارچه بهصورت کامل محقق شود و کارایی و بهرهوری خود را بهگونهای افزایش دهد که نسبت درآمد عملیاتی به هزینه عملیاتی از 118درصد فعلی به 150درصد برسد. درخصوص مدیریت منابع و مصارف بهینه هم نسبت تسهیلات به سپرده را بدون احتساب مسکن مهر به 87 درصد کاهش دهد.
علاوه بر این، عملکرد و فعالیت کارکنان بانک باید بهگونهای باشد که همراه با رعایت کرامت مشتریان، رضایتمندی آنها نیز فراهم شود و تعداد مشتریان حقیقی و حقوقی حداقل 20درصد افزایش پیدا کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه اولویت در تهیه این سند راهبردی این است که اهداف کمی و قابل دسترسی و تحقق باشد، افزود: تنوع و تعدد وظایف، مسوولیتها و ماموریتهای بانکها و بهخصوص بانک مسکن بهگونهای است که بدون سند راهبردی موضوعات روزمره و اقتضایی ما را احاطه خواهند کرد. اگر بانکهای دولتی و بانک مسکن، یک برنامه راهبردی معطوف به عمل نداشته باشند، مسلماً دچار روزمرگی میشوند.
طیبنیا خاطرنشان کرد: سال 93 را در شرایطی آغاز کردیم که تمام سازمانها، شرکتها و بانکهای دولتی دارای سندراهبردی بودند و این برای اولین بار در تاریخ ایران و در وزارت امور اقتصادی و دارایی اتفاق افتاد.
وی تاکید کرد: اجرای 31 مورد برنامه عملیاتی و کمی بانک مسکن باید در کانون توجه هیات مدیره و مدیران میانی قرار گیرد و تمام کارکنان بانک مسکن این برنامهها را بدانند و براساس آن فعالیت کنند.
در ادامه این نشست، ولیا... سیف، رییس کل بانک مرکزی نیز طی سخنانی گفت: بانک یک بنگاه اقتصادی است و کارکرد آن این است که با عرضه کالا یا خدمات به بازار، سود معقولی را نسبت به قیمت تمام شده آن کالا یا خدمت به دست آورد و نقطه مشترک همه بنگاههای اقتصادی این موضوع است.
وی افزود: بانک مسکن بانک مستعدی است و یک تیم متخصص، مدیریت آن را برعهده دارد و از کارکنان حرفهای و اصیل برخوردار است.
سیف با اشاره به اینکه در سالهای گذشته اتفاقات خاصی برای بانک مسکن ایجاد مشکل کرده، افزود: تبدیل شدن بانک مسکن به بانک عامل فعالیتهای ارزی در شرایط تحریمی و همچنین متزلزل شدن ساختار اداری و انضباطی بانک بهدلیل فعالیت در مسکن مهر ازجمله این مشکلات است که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه اظهار داشت: بانک مسکن باید فعالیتهای تخصصی خود را در بخش مسکن انجام دهد. مسکن در جامعه بهقدری اهمیت دارد که میتواند به ما زمینه رشد بدهد. پس بانک مسکن باید بتواند در زمینه مسکن اوج بگیرد و دستاوردهای دنیا را بررسی، شناسایی و بومیسازی کند تا بتواند در این زمینه مدعی شده و در کارهای تخصصی خود با پیشرفتهترینها در دنیا رقابت کند و این موضوع برای کشور تبعات خوبی در پی دارد.
سیف افزود: بانک مسکن نباید هیچگاه فراموش کند که بنگاه اقتصادی است و باید مدیریت بنگاه اقتصادی بودن خود را داشته باشد.
وی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه اقدامات خوبی در بانک مسکن در حال انجام است، ادامه داد: امیدوارم در این دوره با داشتن مدیرانی متخصص شرایط مطلوب و روبهرشدی در بانک مسکن ایجاد شود و این بانک موفقیتهای بزرگتری را در آینده کسب کند.
فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بهعنوان دیگر سخنران این گردهمایی ضمن تقدیر و تشکر از مدیر عامل بانک و هیات مدیره، از همه کارکنان که برای تهیه سرپناه برای افراد بیبضاعت تلاش میکنند، قدردانی کرد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به سالم و پایین بودن میزان مطالبات معوق بانک مسکن نسبت به سایر بانکها، افزود: مردم در بانک مسکن با حداقل سپردهگذاری صاحب مسکن شدهاند.
فتحیپور در ادامه، ضمن قدردانی از مدیران بانک مسکن بهدلیل پرداخت تسهیلات به یک میلیون و300 واحد مسکن مهر که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، خاطر نشان کرد: درحال حاضر این تعداد تقسیط شده و کل آن پرداخت شده است که کار بسیار بزرگی بود و در بانک مسکن اتفاق افتاده است.
وی افزود: مجلس بهخصوص کمیسیون اقتصادی در کنار بانک مسکن خواهد بود تا بحث مسکن مهر به پایان برسد.
فتحیپور با اشاره به اینکه در دولت مطرح شده که بتوانیم پولهایی با سود حدود 12 تا 14 درصد تصویب کنیم و برای تهیه مسکن افراد در اختیار بانک مسکن قرار دهیم، افزود: با توجه به اینکه امروزه نگاه مدیرعامل بانک مسکن نگاه خدمتگزاری به اقشار کمدرآمد و جوانان برای افزایش امید به زندگی است، همه مدیران و همه کارکنان با عشق و علاقه کار میکنند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به نقش بانک مسکن اشاره کرد و افزود: گره کار اقتصادی کشور وابسته به بخش مسکن است و ما نزدیک به 300 نوع شغل در بخش مسکن داریم. شرط خروج از رکود این است که بخش مسکن در اقتصاد فعال شود که بتوانیم درچرخه اقتصاد کشور به رشد اقتصادی چشمگیری
برسیم.
فتحیپور خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب 21میلیون واحد مسکونی درکشور ساخته شده است که از این تعداد به 7میلیون واحد یعنی یک سوم واحدهای ساخته شده، بانک مسکن تسهیلات پرداخت
کرده است.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اولویت داشتن بحث افزایش سرمایه بانکهای تخصصی و دولتی، افزود: افزایش سرمایه بانک در بودجه سال جاری گنجانده شده است زیرا با افزایش سرمایه، شاخص کفایت سرمایه نیز که در بانک مسکن 12 است باید بالای 18 باشد افزایش خواهد یافت؛ زیرا بانک مسکن یک بانک تخصصی و توسعهای است و باید از همه بانکها شاخصتر باشد چون کار ملی، عمرانی و آبادانی کشور را انجام میدهد.
وی گفت: ما پشتیبان بانک مسکن هستیم و اجازه نخواهیم داد این بانک به هر دلیلی توسط تعدادی از افراد، ضعیف شود چون این بانک اهداف بلندمدت و کوتاهمدت بسیاری دارد و برای آنها برنامهریزی کرده و کمیسیون اقتصادی مجلس از هرگونه پیشنهادی برای توسعه این بانک تخصصی کوتاهیدر بخش پایانی این نشست، دکتر بتشکن طی سخنانی گفت: بانک مسکن از سرمایه و اعتماد عمومی برخوردار است و این اعتماد آن را به مردمیترین بانک کشور تبدیل کرده است. مجلس و وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی نیز نگاه مثبت و پیشبرنده نسبت به بانک مسکن دارند.
وی این اعتماد را نتیجه عملکرد شایسته کارکنان در سالهای فعالیت عنوان کرد و افزود: وظیفه ما بسیار سنگین است و باید از این اعتماد به نحو درست استفاده کنیم.
مدیرعامل بانک تصریح کرد: همه به این اعتقاد داریم که بانک مسکن بانک تخصصی بخش مسکن است که با ارایه خدمات بانکی و مالی در چارچوب قوانین و مقررات و با رویکرد اقتصادی و قواعد بازار و بارعایت صرفه اقتصادی اداره میشود تا ضمن دسترسی به منابع مالی پایدار، ثبات فعالیتهای اقتصادی را با کسب سودآوری مناسب تضمین کند.
دکتر بتشکن با اشاره به اینکه بیانیه ماموریت بانک مانند ستاره قطبی و یک چراغ راهنماست، گفت: با تلاش مسوولان و کارکنان ستاد و مدیریتها باید بندهای 10گانه این بیانیه به برنامه مبدل شود.
وی در ادامه سخنان خود به بندهای بیانیه ماموریت بانک مسکن پرداخت و گفت: در بند اول این بیانیه آمده است: بخش مسکن و ساختمان، یکی از بزرگترین بخشهای اقتصادی کشور است که تاثیر بهسزایی در پیشران اقتصادی و رونق سایر بخشها میگذارد و اشتغال بسیار زیادی ایجاد میکند. مسکن و ساختمان با رویکرد درونزا نقش بهسزایی در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری دارد. این بخش به دلیل تاثیرگذاری آن قدر مهم است که یک بانک تخصصی برای آن ایجاد شود.
بتشکن درخصوص دومین بند این بیانیه گفت: بخش مسکن و ساختمان یکی از جذابترین بخشهای اقتصادی کشور است. میزان بازدهی سالیانه بالا، حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی و ریسک بهنسبت پایین از مشخصات ذاتی این بخش است.
وی در توضیح این بند، تصریح کرد: این بخش بهقدر کافی بزرگ و جذاب است و متوسط نرخ بازدهی کسانی که در طول 20 سال گذشته در بخش مسکن سرمایهگذاری کردند 27 درصد سالیانه است و همه بانکها بهدنبال سرمایهگذاری در بخش ساختمان و مسکن هستند. بههمین دلیل اگر در این راستا حرکت کنیم قطعاً از مزایای اقتصادی آن بهرهمند خواهیم شد.
مدیرعامل بانک ادامه داد: در سومین بند بیانیه آورده شده که فعالیت در بخش مسکن در راستای اصل 31 قانون اساسی، سیاستهای کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری و درراستای تامین بزرگترین سرمایهگذاری اقشار متوسط جامعه و تامین آرامش و ایجاد سکنه بهویژه برای زوجین جوان و خانهاولیهاست. این فعالیت تضمینکننده سرمایه اجتماعی بانک و ارتقای برند مردمیترین بانک کشور خواهد بود.
دکتر بتشکن درخصوص چهارمین بند بیانیه ماموریت بانک، گفت: اعطای تسهیلات در بخش مسکن و ساختمان نماد عینی رعایت قانون بانکداری بدون رباست و مشارکت واقعی و افتخار ما این است که بهعنوان بانک مسکن یکی از بانکهایی هستیم که به شکل واقعی نظام بانکداری بدون ربا را متجلی میکند.
وی افزود: اطمینان از مصرف تسهیلات موضوع قرارداد، تزریق منابع متناسب با پیشرفت فیزیکی و نظارت بر مصرف تسهیلات بههمراه اعتبارسنجی مناسب و رعایت بهداشت اعتباری و نیز وثیقه ملکی سهلالوصول بهعنوان سپر حفاظتی ضمن مدیریت و کاهش ریسک اعتباری حافظ سلامت و استحکام پرتفوی تسهیلاتی بانک است. دکتر بتشکن در بیان پنجمین بند بیانیه ماموریت بانک، اظهار داشت: پرداخت تسهیلات خرد و متوسط به اشخاص حقیقی که در دهکهای درآمدی چهارم تا هشتم قرار دارند بهعنوان پنجمین بند بیانیه بانک است.
وی گفت: تعیین جامعه هدف ضمن احراز اطمینان مناسب از بازپرداخت بهموقع اصل و فرع تسهیلات، جریان نقدی ورودی با ثبات را برای بانک به ارمغان میآورد.
مدیر عامل بانک در این خصوص افزود: هنر بانکداری و راز توفیق ما در این است که این گروه از مشتریان اعتباری خود را به مشترکان وفادار و دایمی بانک تبدیل کنیم و یکی از شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیریتها در 6 ماهه دوم سال همین موضوع است. ما میتوانیم سهم از مشتری را افزایش دهیم و بهجای اینکه تعداد بیشتری مشتری داشته باشیم، مشتریان بانک بهعنوان مشتریان دایم تلقی شوند.
دکتر بتشکن درخصوص ششمین بند بیانیه ماموریت بانک گفت: وظیفه اصلی ما تامین مالی مسکن است و بانک باید با نوآوری و طراحی ابزارهای جدید، سهم خود در تامین مالی مسکن اقشار هدف بهویژه زوجهای جوان و خانه اولیها را
افزایش دهد.
وی هفتمین بند بیانیه ماموریت بانک را اینگونه عنوان کرد: مدل اصلی جذب منابع در بانک مسکن مبتنی بر جذب سپردههای خرد و متوسط و پراکنده در کشور با اولویت اشخاص حقیقی و جذب حسابهای جاری فعالان بخش مسکن و ساختمان از طریق ارایه خدمات اعتباری و بانکی به آنهاست. چنین منابعی میتواند با افزایش ضریب پایداری منابع، ریسک تمرکز و اتکا به منابع بزرگ را کاهش دهد.
مدیرعامل بانک درخصوص هشتمین بند بیانیه ماموریت بانک اظهار داشت: رویکرد مالی حاکم بر عملیات بانک ایجاب میکند قیمت تمامشده سپردههای بانک دایماً رصد، کنترل و هدایت شود.
بعد دیگر حکمفرمایی صرفه اقتصادی به عملیات بانک و اعطای تسهیلات با بازدهی مناسب است و باید مابهالتفاوت قیمت تمامشده سپرده و نرخ بازدهی تسهیلات حداقل 3 درصد باشد. حفظ تعادل منابع و مصارف در هر شعبه شرط پیادهسازی رویکرد اقتصادی و مالی در بانک است.
وی افزود: در نهمین بند بیانیه ماموریت بانک آمده است بانک مسکن با قدمت 75 ساله و با اتکا به قدرت ناشی از تخصص و خبرگی و شبکه گسترده شعب و بالغ بر 12 هزار نفر بانکدار حرفهای نه تنها خدمات جامع بانکداری را به مشتریان هدف، سپردهای و تسهیلاتی اعطا میکند بلکه بهعنوان امین در حوزه مسکن و ساختمان بهدنبال افزایش درآمدهای کارمزدمحور در راستای ثبات سودآوری و تضمین پایداری بانک است.
وی در زمینه آخرین بند این بیانیه گفت: احترام و تکریم ولینعمتان بانک یعنی مشتریان هدف بهویژه اقشار متوسط و گرهگشایی از مشکلات بانکی آنان از طریق ارایه خدمات سریع و با کیفیت و انعطافپذیری در ذیل ضوابط و مقررات از اولویتهای راهبردی بانک است. تحقق هدف فوق منوط به داشتن نیروی انسانی کارآمد، بهروز، باانگیزه و با نشاط و در گرو مشارکت جمعی آنان و کارگروهی است.
دکتر بتشکن در پایان سخنان خود برگزاری مجامع ارزیابی عملکرد مدیریتها را بسیار مطلوب عنوان کرد و بر تلاش بیشتر در جذب منابع، وصول مطالبات و جلوگیری از افزایش مطالبات غیرجاری و همچنین فروش اقساطی مسکن مهر تاکید کرد.
وی همچنین با بیان اینکه نیروی انسانی سرمایه اصلی سازمان هستند بر صیانت و حمایت از آنان تاکید کرد و گفت: نوع رفتار و برخورد کارکنان با مشتریان هدفمند اعتباری که ولینعمت بانک هستند بسیار حایز اهمیت است.
مدیرعامل بانک همچنین بر برگزاری نشست مدیران با شعب و سرکشی آنان به شعب، پیگیری مداوم کارها و اطلاعرسانی مناسب تاکید کرد و افزود: رسیدن به اهداف با تلاش تمام مدیران و کارکنان محقق خواهد شد.
گفتنی است، در حاشیه این گردهمایی دکتر محمدهاشم بتشکن، مدیرعامل بانک از محمود لاری دارابی، مهدی احمدی، ناصر رفیعی و ایرج نیکبنیاد، به ترتیب مدیران شعب مناطق شمالشرق، جنوبشرق، شمالغرب و جنوب غرب تهران و همچنین کارکنان این مدیریتها و نیز عطاا... شهابیوند، رییس وقت شعبه مستقل مرکزی تهران و تمام کارکنان این شعبه بهدلیل تلاش در راستای جذب منابع و ارتقای جایگاه بانک در این بخش در بین سایر بانکهای استان تهران در سال 92 تقدیر و تشکر کرد.
وی همچنین از حمیدرضا دشتبانی، مدیر شعب استان مرکزی و سایر کارکنان این مدیریت بهدلیل تلاش در راستای ارتقای جایگاه بانک در بخش جذب منابع در بین سایر بانکهای استان در سال 92 قدردانی کرد.
همچنین در این گردهمایی از سعید معروف فرزند محمود معرف همکار بازنشسته مدیریت آذربایجانغربی تجلیل شد.
در حاشیه این مراسم نیز از مدیران بازنشسته بانک با اهدای هدایایی قدردانی بهعمل آمد.
در بخش دیگر این نشست، در پنلی با حضور اعضای هیات مدیره، رحیمیانارکی با تشریح نکاتی درخصوص برنامههای جدید بانک گفت: تا پایان آبان ماه سال جاری مجامع ارزیابی عملکرد ادارات برگزار خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به تغییرات در هدفگذاریهای جدید سپردههای بانک، تصریح کرد: هدفگذاری از 6/26 به 7/30 افزایش پیدا کرده است و انتظار میرود همکاران با برنامهریزیهای صورتگرفته به اهداف جدید دست یابند.
عضو هیات مدیره درخصوص درجهبندی شعب، توضیح داد: در درجهبندی، اداره طرح و برنامه و مدیریت آن، ضرایب و پارامترهای جدیدی را پیشنهاد کردند.
در برنامه جدید، آیتمهای قبلی که شامل منابع، مصارف، خدمات و وصول مطالبات بود به منابع، مصارف و کنترل ریسک اعتباری و NPL، سودآوری و خدمات و وصول نقدی مطالبات تغییر پیدا کردند. همچنین قرار است این آیتمها بهصورت دامنهای
اعمال شود.
وی افزود: همچنین مدیریتهای استانها و مناطق دو هفته وقت دارند با مطالعه دستورالعمل درجهبندی شعب درخصوص آیتمهای جدید و ضرایب آن بررسی و اعلامنظر کنند.
در ادامه این نشست، مرتضایی عضو دیگر هیات مدیره به بخشهای دیگری از محور پنجگانه تکلیف شده از سوی مجمع بانک اشاره کرد.
وی افزود: موفقیت شعب، موفقیت استان و در نهایت موفقیت بانک را در پی خواهد داشت. باید بتوانیم ارتباط نزدیکتری با کارکنان شعب داشته و عملکردشان را بهصورت مستمر پیگیری کنیم.
مرتضایی با اشاره به فروش اقساطی مسکن مهر، تاکید کرد: با انجام پروژه فروش اقساطی مسکن مهر، بخش زیادی از منابع به بانک برمیگردد.
در ادامه، محسن عزیزی عضو دیگر هیات مدیره درباره یک بند دیگر از پنج بند ابلاغی مدیرعامل بانک در مورد انتظارات مجمع عمومی بانک توضیحاتی ارایه کرد.
وی با ارایه توضیحاتی در زمینه اهمیت خدمات اعتباری گفت: خدمات اعتباری باید در قالبهای مشخص ارایه شود و قطعاً محصولات جدیدی نیز در آینده وارد سبد محصولات بانک خواهد شد تا پویایی مدلهای کسبوکار مستمر باشد. بنابراین رعایت بهداشت اعتباری و کنترل مصرف تسهیلات و نسبت منابع و مصارف برای ارتقای سلامت عملکرد بانک حیاتی است. وی ضمن تاکید بر مستندسازی پروندههای اعتباری در تمام مراحل و ضروت رعایت اختیارات ارکان اعتباری بانک، عنوان کرد: همه میدانید که ارزیابی ریسک اعتباری مشتری در قالب اعتبارسنجی نشان داده میشود و لازم است که تاکید ویژهای روی اعتبارسنجی مشتریان مخصوصاً مشتریان بزرگ داشته باشیم. فعالیت اعتبارسنجی، رعایت بهداشت اعتباری و نظارت بر تسهیلات و مصارف بانک یک زنجیره با حلقههای پیوسته است و اگر هرکدام از این حلقهها استحکام لازم را نداشته باشد، نتیجه مستقیم آن تضعیف وضعیت بانک از نظر ریسک اعتباری و عملیاتی
خواهد بود.
در ادامه، علیرضا بلگوری عضو هیات مدیره درخصوص لزوم جذب منابع با تاکید بر منابع ارزانقیمت، به ایراد سخنانی پرداخت. وی در ادامه به سودآوری و تعادل منابع و مصارف اشاره کرد و گفت: ما بنگاهی اقتصادی هستیم که هم مشتری باید سود ببرد و هم ما سود ببریم و اگر مشتری برایش مقرونبهصرفه نباشد بانک خود را به راحتی جابهجا میکند و شما هم همین موضوع را در ذهن داشته باشید که حتماً سودآوری دوطرفه باشد. این عضو هیات مدیره، با اشاره به فروش اقساطی تسهیلات مسکن مهر درباره ارتباط با سایر نهادهای مرتبط با ساختوساز و مسکن، گفت: فروش اقساطی مسکن مهر جزو تسهیلات بانک است؛ ضمن اینکه فروش اقساطی و وصول آن جزو اولویتهای بانک بهشمار میرود.
مهدوی مدیر امور حراست، راجع به وظایف بخش حراست در این مجمع توضیحاتی ارایه داد و گفت: طبق فرمایش مقام معظم رهبری اگر قرار است موفقیت در کارها باشد سه ویژگی را باید
رعایت کرد.
نخست داشتن مهارتهای رهبری فرد است. دوم مدیریت منابع وخلاقیت سازمانی فرد و نگاه علمی به کار و برنامهریزی است که شتابزدگی در آن نباشد و سوم اینکه سیاستهای اعمال شده استمرار داشته باشد و روی آنها نظارت دقیق هم داشته باشیم. وی ادامه داد: در این مجامع در حراست دو مدل داریم.
شاخص اول سه بحث دارد. بحثهای امنیتی، اطلاعاتی و مباحث حراستی است. وقتی عملکرد کسی را بخواهیم ارزیابی کنیم مربوط به این سه شاخص است. دومین بحث نحوه نظارت و کنترل مدیر بر روی مجموعه است و سومین بخش اینکه آیا مدیران ما خلاقیت سازمانی هم دارند و میتوانند با مشتری ارتباط
برقرار کنند؟ر بخش دیگر این نشست، اکبر خطیبی مدیر امور حقوقی، به بیان مطالبی در دو حوزه حقوقی و وصول مطالبات پرداخت. وی گفت: در حوزه مطالبات معوق، متوجه شدهایم این وضعیت متاثر از عوامل درون و بیرون سازمان است اما در وصول مطالبات غیرجاری مدیران موفقی مثل استان خراسانجنوبی نشان دادند که کار وصول مطالبات امر غیرممکنی نیست و نیاز به پیگیری مستمر دارد.
خطیبی، راجع به وصول مطالبات معوق توصیههایی را بیان کرد و توضیح داد: در این باره همکاران باید به داشتهها و امکانات شعبه اشراف کامل داشته باشند. مدیر امور حقوقی، برگزاری جلسات منظم را در وصول مطالبات مؤثر خواند و افزود: مدیران موفق عمدتاً جلسههای وصول مطالبات را به شکل منسجم و هفتگی برگزار میکنند. خطیبی افزود: در حال حاضر شرکتی برای وصول مطالبات داریم که صددرصد سهام آن متعلق به بخش سرمایهگذاری بانک مسکن است و بهصورت تخصصی از خدماتش استفاده میکنیم.
همچنین آقاملایی مدیر امور استانها و بازاریابی به نحوه انتخاب مدیریتهای برتر و معرفی این مدیران پرداخت و گفت: در ارتباط با ارزیابی عملکرد شش ماهه اول سال جاری، هشت مدیریت با عنوان مدیریتهای برتر انتخاب شدند.
وی مدیریتهای فارس، خراسانرضوی از مدیریتهای درجه یک نوع الف، مازندران درجه یک نوع ب، هرمزگان و قزوین درجه دو نوع الف، قم و سمنان درجه دو نوع ب و مدیریت خراسانجنوبی نوع پ را ازجمله این مدیریتها برشمرد.
در پنل چهارم این گردهمایی در روز اول که با حضور محسن عزیزی و علیرضا بلگوری اعضای هیات مدیره، سرپرست مدیریت امور طرح و برنامه و مدیران امور اعتباری و سرمایهگذاری و امور مالی برگزار شد، مرادی سرپرست مدیریت امور طرح و برنامه با اشاره به جمعآوری نقطهنظرات کارکنان درخصوص تکالیف 5گانه مجمع عمومی بانک گفت: این نظرات در حال بررسی بوده و از آنها به نحو احسن استفاده خواهد شد. وی همچنین به بیان توضیحاتی درخصوص پیشنهادات مطرح شده کارکنان پرداخت و درخصوص هرکدام توضیحاتی ارایه کرد. مرادی ایجاد بخش تحقیقات مسکن با هدف شناسایی و برآورد نیازهای واقعی در دهکهای مختلف درآمدی و هرم سنی جمعیت، طراحی بسته خدمات ویژه برای فعالان بخش مسکن، درخواست اجرای دوره آموزش متناسب به شکل حرفهای و کارشناسی برای کارکنان و تقویت بازار رهن ثانویه با تقویت سپرده ممتاز را ازجمله پیشنهادات مطرح شده کارکنان عنوان کرد. تمرکز حسابهای دولتی در بانک، استفاده از ابزارهای جدید در بخش تامین مالی بانک مسکن، تمرکز فعالیتها در بخش گردشگری و توریسم و افزایش فعالیتهای شرکت سرمایهگذاری مسکن در راستای تولید استاندارد واحدهای آپارتمانی و بهبود کیفیت، کنترل قیمت تمامشده و در نهایت کنترل قیمت مسکن در بازارهای داخلی را هم جزو پیشنهادهای کارکنان عنوان کرد.
در ادامه این پنل، نادر قاسمی مدیر امور اعتبارات و سرمایهگذاری به بیان سخنانی درخصوص ثبات سیاستهای اعتباری پرداخت.
وی درباره سیاستهای بدون سپرده و ارتباط آن با اوراق بهادار تصریح کرد: اوراق یکی از محصولات بسیار خوب ماست و یکسوم منابع ما را شامل میشود ولی باید سیاستهای سال جاری را با بحث حسابجاری گره بزنیم.
قاسمی با اشاره به طرح مهر محرم، افزود: اجرای این طرح از سوم آبان آغاز و تا سوم بهمن ماه ادامه خواهد داشت. در این طرح مقرر شده است در هر هفته 12 هزار واحد فروش اقساطی شود.
در ادامه مهدیان به بیان سخنانی درخصوص تامین اعتبار و بودجه و مسایل مرتبط به آن پرداخت. مهدیان با اشاره به برگزاری نشست با مسوولان وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: در این جلسه ما توانستیم متمم بودجه را از وزارت اقتصاد دریافت کنیم. وی افزود: در بودجههای پرسنلی، کمکهزینه خانوار و خواروبار کارکنان در سال آینده 26 درصد رشد خواهد داشت. در کمک هزینه ایاب و ذهاب 23 درصد رشد را توانستیم محقق کنیم.
مدیر امور مالی تصریح کرد: در ارتباط با بازنشستگان با 25 درصد رشد بودجه سال گذشته که 420 میلیارد ریال بود به 526 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. همچنین در ارتباط با نگهداری و تعمیرات ساختمان، تعمیرات جزیی رشد 44 درصدی داشته است. مهدیان گفت: در رابطه با بهداشت و درمان، رشد 22 درصدی را شاهد بودیم. همچنین بودجه آموزش به 66 میلیارد ریال رسید.
در بخش زمین و ساختمان( تعمیرات اساسی) نیز رقم بودجه از 600 میلیارد ریال به 1160 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد.
ساسان شیردل، مدیر امور فناوری اطلاعات نیز بهعنوان دیگر سخنران این پنل به بیان سخنانی در زمینه بانکداری الکترونیک پرداخت.
شیردل با بیان گزارش عملکرد بانک در زمینه بانکداری الکترونیک، گفت: خودپردازها 3 درصد، تعداد تراکنشها 26 و مبلغ آن 92 درصد رشد داشت. در تعداد تراکنش اینترنت بانک، 154درصد و در مبلغ آن 138 درصد، در تعداد تراکنش موبایلبانک 47 درصد و در مبلغ آن 142 درصد داشتیم. شیردل درخصوص پروژه پرداخت الکترونیکی عوارض تصریح کرد: پروژه عوارض الکترونیکی آزادراههای کل کشور هم بحثی است که بانکهای دیگر در تلاش برای ورود به آن هستند. ما خوشبختانه توانستیم تهران ـ قم و آزادراه پردیس را یکپارچه کنیم. در اهواز ـ بندرامام هم راهاندازی شده و دو آزادراه مهم ساوه ـ همدان و آزادراه زال هم تفاهمنامهاش امضا شد. این پروژه ملی است و بسیار حساس و پرتنش هم بوده چون رقبای زیادی داشتیم اما 5 آزادراه مهم
را گرفتیم.
در بخش دیگری از این نشست میرمجتبی هاشمی، مدیر امور منابع انسانی به پروژه جایزه تعالی منابع انسانی و جزییات آن اشاره کرد. وی در این زمینه گفت: در سال 92 با ایجاد مدیریت منابع انسانی، منشوری تحت عنوان منشور مدیریت منابع انسانی تهیه کردیم که در پرتال منابع انسانی نیز قابل مشاهده است. در این منشور مدیریت امور منابع انسانی در چارچوب سیاستهای کلی ابلاغی تدوین شده و بر تقویت بنیانهای معنوی کارکنان تاکید دارد.
هاشمی افزود: تقویت نگرش در ارتباط با منابع انسانی، تلاش در راستای امنیت شغلی، سلامت و رفاه کارکنان و استقرار شایستهسالاری میتواند به تقویت انگیزه کارکنان کمک کند. وی همچنین بر توانمندسازی نیرویانسانی و محتوای امور و توجه به برنامههای بلندمدت بهجای روزمرگی و تلاش در جهت تقویت مؤلفههای مشارکتی تاکید کرد و افزود: باید در راستای ایجاد فضای تفاهم و تقویت روحیه خدمتگزاری به مردم و مشتریان داخلی و بیرونی حرکت کنیم.
در ادامه ازگلی، مدیرعامل شرکت گروه سرمایهگذاری بانک مسکن درباره رویکردهای جدید گروه مالی بانک مسکن و همچنین در رابطه با دو نهاد جدیدالتاسیس سخنانی را ایراد کرد. ازگلی درباره نحوه فعالیت صندوق زمین و ساختمان گفت: فعالیتهای این صندوق جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران در حوزه خرد و کلان و بدون محدودیت است، از اوراق هزار تومانی تا یک سقفی بدون محدودیت است که مستقیماً در پروژهای که اوراق به آن تخصیص یافته است شریک میشوند. این وجوه وقتی جمعآوری شد به پروژه ساختمانی
ارجاع میشود. ازگلی درباره رونمایی از اولین صندوق زمین و ساختمان گفت: در هشتم شهریور ماه امسال، صندوق نسیم در منطقه 22 تهران با مسوولیت گروه مالی مسکن طراحی شده و مجوزهای لازم اخذ شده است.
وی درباره نهاد تازهتاسیس دیگر بانک مسکن گفت: نهاد دیگر تامین سرمایه تخصصی مسکن است که با سرمایه 2 هزار میلیارد ریال و مالکیت صددرصدی بانک مسکن و شرکتهای زیرمجموعه تاسیس شده و در زمینه تامین سرمایه تخصصی مسکن فعالیت میکند.